Видео диагностика на канализация

Видео диагностика на канализацията на автомивка.

Видео диагностика на канализация – корени в канал

Видео диагностика на дренажна тръба

Видео диагностика на отводнителен канал за дъждовна вода – счупено коляно

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 1 коментар

Отпушване на канали, рязане на корени и видео диагностика на канализация

Обекта беше изпълнен вчера – автомивка в Студентски град. След като за година и половина я отпушвахме 4 пъти, собствениците се съгласиха на по сериозни манипулации и ние организирахме и изпълнихме комплексна услуга – рязане на корени с видео диагностика на канализацията. Такова коренище расте дълго време (години) преди да почне да прави проблеми. Затова решихме, че е поне на 8 години. След непрекъсната работа 4 часа, корените се предадоха.

Така започнахме работа:

След пробиването на коренището и изтичане на насъбралата се вода, извършихме видео наблюдение на цялата канализация, като установихме точното място на проблемния участък.

Така открихме нашите корени:

Започнахме да ги режем с високоякостна боркорона – фреза.

Първоначално срязване с последвало измиване от кал.

Накрая дебелите корени се усукаха по веригата и извадихме цялото коренище, което беше с дължина около 50см.

Сега канала е чист и собствениците могат да бъдат сигурни, че в близките 4-5 години тези корени няма да правят проблеми! Така ще имат време да се настроят психологически и финансово за неизбежния ремонт на канализацията.

Тези коренчета, които се виждат ще продължават да растат, но както споменах по горе, проблем се очаква след около 4-5 години най-рано. А причината за появяването им е неправилно включване на хоризонтална към вертикална тръба. Вместо с У-разклонение, тръбата е включена чрез прерязване на вертикалната. По този начин остават неуплътнени отвори и водата изтича в почвата, където с влагата си привлича близките корени на дървото.

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | Коментирайте

Видеодиагностика на канали

Снимката е от днес. Правихме видео диагностика на канализация с проблеми. Оказа се, че при монтажа на конструкция за картон, монтажника е пробил тръбата с бургията и после е нанизал дюбел-пирон в дупката. Така си хванал конструкцията в пода. Ако тръбата беше пробита само отгоре, можеше и да не се разбере, но когато е пробивал отвора при навлизане в тръбата инерцията е увлякла машината и бургията е перфорирала каналчето долу, където тече водата. Резултата – шуртяща вода от тавана в мазето.  :)

Следващата снимка е от друг наш обект, на който бяхме онзи ден. След отпушване на канализацията извадихме този пирон, който дълго време геройски не се даваше на опитите ни да бъде изваден от накрайника. Най-накрая решихме проблема, като го нарязахме с клещите за скрап. :D

Последната снимка е като пейзаж и съм я нарекъл „Приказка в канала“… :D

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 1 коментар

Бутилка в канализация

Ситуацията се намира в софийско училище. Ученик вкарал бутилка от минерална вода в тоалетната (клекало) и тя стигнала до първото коляно, където се заклещила и започнала да събира хартиени отпадъци.

Снимки от отпушването.

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 2 Коментара

Рязане на корени

Онзи ден при рязане на корени във водосточна тръба попаднахме на счупен чугун и докато се усетим зъбите на короната се изпилиха наполовина. От снимката се вижда и каква работа върши короната.

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | Коментирайте

Лъжица в канала

На едно от последните отпушвания засякохме тази лъжица в канализацията на частен дом. Хората се чудеха, защо каналите се запушваха периодично. След като се съгласиха да направим видео диагностика на канализацията, видяхме лъжицата, която се беше заклещила напречно във връзка на тръбите. След което, разбира се я извадихме. :)

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 2 Коментара

Повредена от корени канализация

Често се случва да попаднем на корени в канализацията. В повечето случаи могат да се изрежат и да дадат на собствениците аванс от време в което да се подготвят финансово за предстоящ ремонт. В някои по-леки случай каналите могат да изкарат с години. В случаи като този обаче корените чупят каменина и ремонта е неизбежен и незабаван. Резултата от счупването е нарастващата влага, обзела половината стая на приземния етаж. От снимките се вижда формата и дебелината на корена, който чрез силно налягане е счупил камениновата тръба.

На първата снимка ситуацията е така, както я заварихме.

На следващите снимки се вижда дебелината и формата на корена, както е стоял върху тръбата.

След изрязването на тръбите последва водна проба на отвеждащия канал.

Допълнително подрязване на корена.

Връзката е готова.

Заливане основата на връзката с циментов разтвор.

Заздравяване на връзката в основата на каменина.

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 2 Коментара

Отпушване на канализация под налягане

На този обект имаше постоянен приток на вода в каналите. Вследствие в тръбите имаше високо налягане на водата.Беше необходимо да се остави процеп през който водата да изтече от тръбите, за да можем да отворим ревизията безпрепятствено. В противен случай рискувахме да бъдем заляти. Най-сериозният проблем беше, че тъкмо започнахме работа и се изсипа 20 минутен дъжд, който докара цялата вода от покрива в канализацията. След като водата така или иначе се изсипваше в мазето, решихме да отворим ревизията, за да може да изтече по-бързо. Така след 20 минути успяхме да вкараме жилата в канализацията и започнахме работа. След около 40 – 50 минути канала беше отпушен и потока вода преминаваше нормално. В този район има подпочвена вода и в кооперацията има 4 помпи за изпомпване на водата. След отпушването ги включихме и тях. Количеството вода което преминаваше през тази тръба за около 1 час бе огромно. За първи път се натъквахме на подобен дебит. Ето малко снимки от работата.

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 2 Коментара

Отпушване на дворен сифон на коперация

Има моменти, когато отпушването е невъзможно и се налага ремонт на канала. Този сифон в двора на кооперация на бул. „Евлоги Георгиев“ не е чистен от както е построена кооперацията. Хоризонталната тръба на канала е затлачена с плътна кал и тиня поне на 1 метър дълбочина. Отпушване тук е невъзможно. Налага се извършването на спешен ремонт на сифона и 2 метра хоризонтални прилежащи тръби, за да се предотврати попиването на огромно количество вода в двора на къщата, а от там и в основите. Вследствие на това просмукване на дъждовната вода в основите, мухъл е завладял помещенията на първия етаж.

Отпушване на дворен сифон

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | 2 Коментара

Ремонт на канализация и шахти

В долния линк може да се проследи целия ход на ремонт на канализацията на жилищна кооперация. Ремонта е частичен и се отнася за участък с дължина 3-4 метра, изграждане на 3 нови шахти с бетонни капаци и направа и монтаж на още 3 капака на шахти.

Ремонт на канализация и шахти

Публикувано в Отпушване на канали, видео диагностика и ремонт на канализация | Коментирайте